امضای تفاهم‌نامه مشترک میان دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری/ دکتر صالحی: «جمهوری اسلامی ایران به پشتوانه هویت و میراث فرهنگی خود ظرفیت تبدیل شدن به قطب گردشگری تقریبی در جهان اسلام را دارد»

۰۹ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۵ کد : ۲۲۴ اخبار و رویدادها

تفاهم‌نامه همکاری علمی، پژوهشی و آموزشی روز چهارشنبه 9 خردادماه 1403 با حضور دکتر سید عباس صالحی؛ رئیس دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی و دکتر مصطفی ده‌پهلوان؛ رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در محل دفتر ریاست دانشگاه به امضای طرفین رسید.

رئیس دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی، در نشست انعقاد تفاهم‌نامه مشترک با و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری عنوان کرد: «جمهوری اسلامی ایران با اتکای به پشتوانه هویتی و میراث فرهنگی خود این ظرفیت را دارد که تبدیل به قطب گردشگری تقریبی در جهان اسلام شود.»

دکتر سید عباس صالحی، در دیدار با دکتر مصطفی ده‌پهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و هیأت همراه، گفت: «نباید برای پاسداشت میراث فرهنگی و هویت ملی صرفاً نگاه گذشته‌گرایانه داشته باشیم، بلکه ضرورت دارد میراث فرهنگی خود را در چارچوب گذشته، حال و آینده فهم کنیم.»

وی افزود: اگر با چنین رویکردی سراغ میراث برویم، راه‌حل‌هایی که برای معضلات این عرصه پیشنهاد می‌گردد، کارآمدتر خواهد بود. تعامل با میراث و حل مشکلات آن برآمده از فضای معرفتی و دانشی باشد.

رئیس دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی، گفت: ما به صفت دانشگاه مذاهب اسلامی می‌توانیم با مدنظر قراردادن هویت ترکیبی مذهبی، در ایران و جهان اسلام، فرصت‌های مشترک همکاری علمی و پژوهشی، ایجاد کنیم. تجربه زیسته متفکران مسلمان هم حاکی از این مسأله است و به اتکای آن در پی راه‌حل‌های مشترک بوده‌اند.

دکتر صالحی با اشاره به اینکه مباحثی مانند میراث مذهبی مشترک، مسئله خانواده، میراث متفکران مسلمان و مانند آن، دست ما را در حل مسائل مشترک بازتر می‌کند، تصریح کرد: بخشی از حوزه تقریب معرفتی _ دانشی، مسائل مشترک و رسیدن به راه‌حل‌های مشترک است. در این چارچوب می‌توان از فرصت‌های مختلف و متنوع گردشگری مذهبی سخن به میان آورد و کشور ما با اتکا به پشتوانه میراثی خود، این ظرفیت را دارد که تبدیل به قطب گردشگری تقریبی در جهان اسلام شود.

وی اضافه کرد: بازخوانی تجربه‌های زیسته در فضای متنوع و متکثر میراث فرهنگی ما می‌تواند دستمایه زیست اجتماعی اکنون ما قرار گیرد. زیست تقریبی و حوزه ها و فضاهای مشترک می تواند فرصت مناسبی برای زیست مشترک ایجاد کند و در محیط ایران و جهان اسلام میراث مشترک زیادی داریم. برای نمونه حوزه گردشگری، شرایط مناسبی برای گردشگری تقریبی دارد که می‌تواند جهان اسلام را به ایران جذب کند. زیرا مشایخ علمی، عرفانی و تصوفی بزرگ و معتبری که در جهان اسلام دارای جایگاه و احترام هستند، متعلق به میراث فرهنگی ایران هستند و همه اینها در جهان اسلام جایگاه ویژه دارند.

در ادامه این نشست، دکتر مصطفی ده‌پهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری هم ضمن ابراز خوشحالی از انعقاد تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی بیان کرد: «فهم و درک درست از مسأله میراث بین مردم و مسئولان از اهمیت والایی برخوردار است؛ درک درست از میراث، باعث خواهد شد میراث فرهنگی ما پشتوانه مردمی پیدا کند و پاسداشت هویت ملی ما وابسته به همین درک و فهم درست از میراث فرهنگی است.»